Oud leerling en parktijkopleider vertellen wat ze van elkaar vinden

ECABO-erkend leerbedrijf Tirato  (Tegenwoordig Nobearsin Drunen is een jong en snelgroeiend bureau voor creatieve en effectieve marketingcommunicatie. Vijf jaar na de oprichting verschaft het werk aan tien mensen en diverse freelancers. Doorgaans loopt een stagiair mee die hier aan het vak kan ruiken.

Een interview met:

PRAKTIJKOPLEIDER DUSTIN KARELSE (26)

is oprichter/directeur van Tirato (Tegenwoordig Nobears). Maakte in 2004 werk van zijn hobby door meteen na zijn opleiding dit eigen bedrijf te starten. Is een geboren ondernemer die naast zijn passie voor het communicatievak graag nieuwe ideeën ontwikkelt en in de markt zet.

OUD LEERLING JEROEN MARECHAL (19)

liep tweemaal stage bij Tirato voor zijn mbo-opleiding marketing & communicatie aan het Koning Willem I-college in Den Bosch. Heeft zijn liefde voor webdesign bij Tirato handen en voeten kunnen geven. Is nu als webdesigner bij Tirato in dienst, waar hij verantwoordelijk is voor het ontwerpen en programmeren van websites.

PRAKTIJKOPLEIDER DUSTIN:

'Goed aan Jeroen is dat hij veel initiatief toont'

LEERLING JEROEN:

'Dustin is een voorbeeld en een inspirator'

OUD LEERLING EN PRAKTIJKOPLEIDER VERTELLEN WAT ZE VAN ELKAAR VINDEN

Jeroen: "Thuis ontwierp ik al opdrachten voor familie en vrienden. Ik vond dat heel leuk en het paste ook binnen mijn studie. Kijkend of er in Drunen een bedrijf was waar ik stage kon lopen, kwam ik op de website van Tirato. Daar stond 'talent gezocht'. Dat leek me wel wat. Ik ben met mijn portfoliomap onder mijn arm drie keer hiernaartoe gefietst en liep Dustin telkens mis. Ik heb toen maar een afspraak gemaakt."

Dustin: "Dat weet ik nog goed. Dat was eind 2006. Ik had toen één dame in dienst. Jeroen werd de derde persoon binnen het bedrijf. Hij had een artikel over mij gelezen en herkende zichzelf daarin. Dat vond ik leuk. Hij deed de opleiding marketing & communicatie. Die is niet zozeer gericht op ontwerpen, maar daar was hij wel mee bezig. Het klikte tussen ons en ik dacht: laten we het gewoon proberen."

J: "Vanaf het begin draaide ik gewoon mee. Als er werk binnenkwam, vroeg Dustin of ik kon helpen, met teksten inladen en zo. Op een gegeven moment ben ik zelf opdrachten gaan doen en is het bouwen van websites steeds meer van Dustin naar mij overgegaan. Vaak deed hij nog wél het ontwerp en ik werkte dat dan uit. Zo ben ik gegroeid in het bouwen van websites. Daar ligt nu ook echt mijn passie."

D: "Qua techniek is Jeroen mij helemaal voorbijgestreefd. Ik hoef hém niets meer te vertellen. Eerder andersom. Websites maken, die hele techniek daarachter, verandert zó snel. Je moet daar continu bovenop zitten om dat te kunnen volgen. Ook qua vormgeving kan Jeroen het nu alleen af. Ik ben steeds verder van het creatieve verwijderd geraakt. Dat geeft niet, want daar zijn andere leuke dingen voor in de plaats gekomen. Mijn hart ligt meer bij het ondernemen, heb ik gemerkt. Dat is óók heel creatief bezig zijn."

J: "Ik was wel blij met die vrijheid. Al doende leerde ik. Als ik iets niet snapte, probeerde ik het eerst zelf uit te zoeken op internet. Pas als dat niet lukte, ging ik het vragen. Zo ben ik er eigenlijk bijna altijd zelf uitgekomen."

D: "Dat vind ik ook heel goed aan Jeroen. Ik was aanvankelijk bang dat een stagiair heel veel begeleiding nodig zou hebben. Dat benauwde mij wel een beetje. Voor mij was alles nieuw: personeel, het hele ondernemen. Het aansturen van mensen heb ik moeten leren. Dat is nog steeds niet mijn sterkste kant, maar nu kan ik dat overlaten aan mensen die dat beter kunnen."

J: "Voor mij is de praktijk een heel goede leerschool geweest, beter dan school. Hier is alles echt: de klanten, deadlines, hoe het in een bedrijf eraan toegaat. Op school leer je ook wel, maar daar is het allemaal voor de nep. Daar heb je altijd nog een tweede kans, hier moet je het meteen goed doen."

D: "Ik geloof daar heilig in. Tijdens mijn stage ben ik ook in het diepe gegooid. Daar leer je het meeste van. Alleen heb ik daar óók geleerd dat het niet leuk is om altijd maar aan één opdracht te werken. Dat heb ik hier dus nooit gedaan. In een creatief proces moet je je werk af en toe even wegleggen en iets anders oppakken, anders loop je vast. Daarom laat ik stagiairs gewoon meedraaien en meerdere opdrachten doen. Zo hou je het afwisselend."

J: "Die vrijheid hier leidde er ook toe dat ik zelf dingen ging oppakken en zelf met ideeën en voorstellen kwam. Zo liep ik met het idee rond voor een blog, wat toen net heel erg opkwam. Die vrijheid kreeg ik. Niet dat ik hier kon doen en laten wat ik wilde, maar naast werk voor klanten kreeg ik alle vrijheid om los te gaan met alles op het gebied van het web."

D: "Heel goed aan Jeroen vind ik dat hij met initiatieven komt. Hij heeft veel goede ideeën voor projecten waar we aan werken en ook thuis pakt hij veel op. Een beetje ondernemer zit er wel in. Dat zoek ik ook in mensen. Ik wil mensen prikkelen met mijn ondernemerschap, maar ik wil dat óók graag terugkrijgen. Ik vind het leuk om elkaar te inspireren en samen nieuwe dingen op te zetten. Zo heeft Jeroen RadioAan.nl opgezet, een online radiozender waar honderden luisteraars iedere dag hun favoriete zender beluisteren. Echt super!"

J: "Dustin is heel erg inspirerend. Hoe hij dit heeft opgezet! Op zo'n jonge leeftijd, gelijk na je opleiding, een bedrijf beginnen. Ik herken mijzelf erin, maar mijn ondernemerschap is minder sterk ontwikkeld. Ik ben er tijdens mijn tweede stage ook achtergekomen dat plannen niet mijn sterkste eigenschap is doordat ik een groot project bijna uit de hand liet lopen. Ik had geen enkele ervaring met plannen. Een collega heeft het toen overgenomen."

D: "Dat zijn leermomenten. Ik kwam mijzelf ook tegen omdat ik Jeroen te vrij had gelaten."

J: "Voor mij was dat zeker een leermoment. Ik heb ervan geleerd om een prioriteitenlijst op te stellen en dingen zo goed mogelijk te plannen. Dat pak ik nu steeds meer op, ook al ben ik er wel achtergekomen dat plannen mij niet erg ligt. Zet mij maar op het ontwerpen."

D: "Daar is Jeroen erg goed in: duidelijke en strakke ontwerpen neerzetten. Daarin voelen we elkaar goed aan. Hij heeft maar een half woord nodig en dan komt er een ontwerp uit dat precies is wat ik bedoel."

J: "Ik heb min of meer Dustins ontwerpstijl overgenomen: clean, minimalistisch en met stijl. Ik was meer van een hoop toeters en bellen. Dat is er een beetje vanaf. Dat past hier niet. Nu is het meer een samenvoeging van zijn stijl en mijn stijl. Ik denk dat dit ons handelsmerk is, een echte Tiratostijl."

Magazine: Praktijk
Uitgever: ECABO
Oplage: 108.000
Foto's: Annet Delfgaauw
Tekst: Ed Schlüper

← Nieuwsoverzicht

Geschreven op 15-11-2011 door Ed Schlüper