Internetinnovatie in Heusden

In het statige pand van de voormalige Rabobank in Heusden huist een bedrijf dat online ondernemingen opzet en ze helpt.

Dustin Karelse geeft het grif toe. Aan de uitstraling van het pand aan de Wijksestraat 10 in de vesting Heusden mag nog best het een en ander gebeuren. Want wie er nu langsloopt, zal al snel denken dat er jaren na het vertrek van de Rabobank nog steeds niets gebeurt in het statige pand. Geen (bedrijfs)naam op de gevel, geen wapperende vlaggen van een horecazaak, geen posters die de klant naar binnen lokken.
Maar schijn bedriegt. Sinds een aantal weken biedt het pand onderdak aan Dutch Concept Group BV. Een internet innovatie bedrijf dat grofweg uit twee takken bestaat. Aan de ene kant DCG Services voor online dienstverlening aan bedrijven. De tweede poot is DCG Ventures, een fonds waar zij zelf nieuwe online ondernemingen opzetten en eventueel doorverkopen, plus het investeren en digitaal op weg helpen van nieuwe bedrijfjes (startups, in vakjargon); bedrijven helpen te innoveren. „We hebben zelf ideeën of helpen talent met hun ideeën, zo starten we met zes startups”, aldus Karelse (33). Zelf zette hij naast zijn internetbureau Tirato (Tegenwoordig Nobears), waar later Dutch Concept Group uit ontstond in 2010 VeilingActies op, waarbij consumenten konden bieden op restant voorraden. Karelse deed het later van de hand aan Telsell. Een ander voorbeeld: Dutch Concept Group nam in 2015 Easyrit.nl over, een app waarmee vooral zakelijke rijders hun kilometeradministratie kunnen bijhouden. Maar net zo makkelijk worden grote bedrijven geholpen om online te innoveren en nieuwe paden te ontdekken.
De benedenverdieping van het voormalige bankgebouw staat nu nog helemaal leeg. Hoewel, er zijn wat overblijfselen uit de Rabo-periode: een geldtelmachine, de pinautomaat, vergadertafels met de stoelen er nog omheen; alsof de vorige bewoner met grote haast vertrok. Karelse zijn mensen zitten nu op de bovenverdieping.
Als het aan Karelse en zijn compagnons ligt, wordt de lege ruimte op termijn gevuld met wat hij noemt ‘innovatieve online bedrijven’. „Op den duur werken hier dan misschien tussen de 20 en 25 mensen. Het voordeel is dat er dan van alles bij elkaar zit, ontwerp, programmering, marketing en innovatieve startups. Het idee is dat als een bedrijf straks binnenkomt, hij langs een straat van online-innovatie gaat.”

Waarom trekt een bedrijf dat actief is op het brede gebied van internet en wil groeien, juist naar de vesting Heusden? Dutch Concept Group zocht eerder juist anderen op: het bedrijf zat eerder op bedrijventerrein Groenewoud en aan de Industrieweg in Drunen, later trok het bedrijf in bij Wijn Verlinden op Het Hoog in Nieuwkuijk. „De vesting is pittoresk, supergaaf. Gasten, zeker die uit het buitenland, vinden het hier geweldig. Ik vind de omgeving inspirerend, er zijn leuke eettentjes. En het monumentale pand is erg mooi.” Bovendien: „Voor hetzelfde aantal vierkante meters in Den Bosch betaal je veel en veel meer, en je hebt niet de uitstraling van dit pand en de vesting. Een plek langs de snelweg blijft vaak geen 100 jaar mooi, dit wel. Wapperende vlaggen hebben voor ons niet zoveel zin, we zijn liever online goed bereikbaar.”
Wat dat laatste betreft viel Dutch Concept Group met de neus in de boter. „Dit is het enige pand in de vesting met glasvezel, dat had de Rabobank goed voor elkaar. Ook de andere voorzieningen waren prima. De elektriciteit werd aangesloten, we haalden wat vogels uit de schoorsteen, de kachel sloeg aan en alles werkte.”

Dutch Concept Group kocht het pand in de Wijksestraat van Jan van der Stelt uit Heusden. De vestingbewoner werd in november 2014 eigenaar, op het moment dat het voormalige Rabo-kantoor zo’n drie jaar leegstond. Het streven van Van der Stelt was van begin af aan dat er bedrijvigheid in het gebouw zou komen, al dan niet samen met appartementen. Dit om de economie in de vesting een impuls te geven. Geïnteresseerde projectontwikkelaars hield hij voorlopig buiten de deur. Van der Stelt zegt blij te zijn dat er nu inderdaad bedrijfjes in het pand komen. „Er moeten meer activiteiten in de vesting komen.”

← Nieuwsoverzicht

Geschreven op 01-03-2016 door Dik de Joode (Brabants Dagblad)