Innovatieprijs ‘Applicatie van het jaar'

Tirato (Tegenwoordig Nobears) en X-CAGO zijn winnaar geworden van de innovatieprijs bij de ‘Applicatie van het jaar’-verkiezing van VIP/Doc, vakblad voor de documentprofessional. De twee bedrijven kregen de prijs voor het ontwikkelen van de HTML5-app iPers voor Dagblad de Pers. iPers is een tablet applicatie die volledig buiten de Apple App Store (en andere stores) om kan worden gedistribueerd. De Pers is daarmee voor zijn digitale publicaties niet afhankelijk van Apple en heeft dan ook geen last van de beperkende voorwaarden die mogelijk worden gesteld.

iPers is onderdeel van een samenwerking tussen De Pers en X-CAGO B.V,, dat de archivering en digitale publicatie van de krant verzorgd. Alle actuele en oudere pagina’s van De Pers zijn in een database opgeslagen met behulp van gepatenteerde en in samenwerking met Océ Research & Development ontwikkelde software van X-CAGO.

Vanuit dat archief worden op dit moment vier digitale uitgaven verzorgd, die De Pers een maximaal bereik onder het Nederlandse lezerspubliek geven: de HTML5-app die mede is ontwikkeld met Tirato (Tegenwoordig Nobears), een ePaper voor PC-gebruikers, en ePub- en PDF-bestanden voor offline lezen. Een applicatie voor smartphones is in aanbouw.

Op mobiele platforms presenteert De Pers daarbij niet een digitaal equivalent van de gedrukte krant, maar een nieuw product dat aansluit op de informatiebehoefte van de digitale generatie. Zo is op de openingspagina het beeld leidend, en is iPers voorzien van RSS-feeds en dossiers die de hele dag geüpdatet worden.

De totale kosten van het gehele project zijn vergelijkbaar met die van een iPad-only toepassing.

← Nieuwsoverzicht

Geschreven op 18-02-2011 door VIPdoc